KAKO SE KLANJA AKŠAM NAMAZ ?

AKŠAM namaz se klanja od zalaska sunca pa do jacije.
AKŠAM namaz ima 5 rekata: 3 rekata farza i 2 rekata sunneta. 


AKŠAM namaz se klanja na sljedeći način:

Nakon sto smo uzeli abdest stanemo na čisto mjesto, okrenemo se prema kibli, proučimo Bismillu i zanijjetimo sa sljedećim nijjetom:

*NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE FARDIL MAGRIBI EDAEN 
  MUSTAKBILEL KIBLETI - ALLAHU EKBER

U momentu izgovaranja ALLAHU EKBER muškarac podiže ruke spram ušiju (ispruženi prsta i palcevima dotiče jagodice na ušima ), a žene podižu ruke u visini grudnog koša. Zatim svežemo ruke desnu preko lijeve, muškarci na pojasu, a žene na prsima i učimo u sebi sljedeće:

SUBHANEKE, EUZU, BISMILLU, FATIHU i jedno SURE

Nakon SURE izgovaramo ALLAHU EKBER, pregibamo se na ruku te gledajući u mjesto gdje ćemo pasti na sedždu izgovaramo 3 puta SUBHANE RABBIJEL AZIM, a onda se ponovo vraćamo u uspravan položaj (ali ne vežemo ruke nego stojimo u stavu "mirno") i uz kraće zadržavanje učimo SEMI ALLAHU LIMEN HAMIDEH i RABBENA LEKEL HAMD.

 
Zatim se sa tekbirom-ALLAHU EKBER spuštamo na SEDŽDU i u takvom položaju, na sedždi izgovaramo 3 puta SUBHANE RABBIJEL EALA.

 
Zatim izgovarajući ponovo tekbir-ALLAHU EKBER podignemo se sa sedžde i na trenutak sjednemo na koljena gledajući preda se i izgovaramo tri puta RABBIGHFIRLI a potom na isti način sa tekbirom-ALLAHU EKBER učinimo još jednu sedždu čime smo klanjali prvi rekat. Poslije druge sedžde izgovarajući tekbir ustajemo na drugi rekat vežemo ruke i učimo BISMILLU, FATIHU i jednu SURU a zatim na isti način učinimo ruku i dvije sedžde a potom sjednemo na koljena i gledajući preda se učimo: ETTEHIJJATU.


 Nakon sto proučimo ETTEHIJJATU ustajemo na treći rekat i učimo samo BISMILLE i
FATIHU na stojenju, kada dođemo do sjedenja to jest nakon druge sedžde nakon ETTEHIJJATU na trećem rekatu učimo još i SALAVATE I DOVU.

Kada smo proučili sve ovo predajemo selam prvo na desnu pa na lijevu stranu izgovarajući ESSELAMU ALEJKUM VE RAHMETULLAH, a poslije toga potaremo lice rukama izgovarajući ALLAHUNE ENTE SSELAMU VE MINKE SSELAM TEBAREKTE JA ZEL DŽELALI VEL IKRAM.

Ovim smo završili klanjanje akšamskih farza, a sada je na redu sunnet. 

Akšamski sunnet se klanjaju isto kao i sabahski sunnet, dva rekata.

Akšamski sunnet zanijjetimo nijjetom koji glasi:

*NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE SUNNETIL MAGRIBI 
  EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI-ALLAHU EKBER.

Kad smo klanjali sunnet tj. predali selam, donesemo salavat na poslanika te odmah potom pručimo AJETUL-KURSIJU učinimo ZIKR, pručimo DOVU i na kraju proučimo FATIHU.


S time smo završili AKŠAM namaz.

VIDEO:





Nema komentara:

Objavi komentar